Son baktığım klasör, bir saat sonra yerinde yoktu. Fotoğraflarım kayboldu!

0
74

Bridge Kullanmak!

Oldum olası esasında pek sevmediğim bir programdır Bridge ama bir şekilde Photoshop kullanınca, eklenti gibi yanında gelince bir de binlerce kitap ve video ile desteklenince sanki kullanmak farz oluyor. Neyse sevmesemde kullanmaya başladım bu programı. Son zamanlarda bir de yıldızlama ile iyi kötü fotoğrafları ayırt etme hastalığı başlamıştı bende. Binlerce kare içerisinde iyi fotoğrafları 3* – 4* veya 5* gibi numaralandırıp daha sonra yıldız sıralaması gibi şeyler yaparak zaman kazanıyorum.

En son incelediğim fotoğraflara baktıktan ve yıldızladıktan sonra, Mac’i uyku moduna aldım. Tam 1-1.5 saat sonra Mac’i açtığımda en son klasör yerinde değildi. Üstelik tesadüfen baktığım ve henüz hiç gözatamadığım bir yıl önceki 3000 eve ÜÇBİN fotoğrafın bulunduğu klasörde yerinde yoktu. Tabi bunlar ilk aklıma gelenler, peki ya bilmediklerim? Ya bu ilk defa başıma gelmiyorsa ve ben farketmediysem!

Mac bazen güvenilir olmayabilir!
Mac bazen güvenilir olmayabilir!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Durum fenaydı. Bir daha İtalya’ya Letonya’ya gidip çekip yapıp aynı anları yakalamak sanırım mümkün değil. Başladım dosyalarımı aramaya, önce klasör sonra imaj dosya isimlerinden ama nafile tam bir gün bunla geçti.

Adobe Bridge kullanmak başınıza bela olabilir!
Adobe Bridge kullanmak başınıza bela olabilir!

Dosya Kurtarma Programları / Recovery Programlar

İnternetten en iyi imaj kurtarma dosya kurtarma programlarını ve özelliklerini araştırmaya başladım. Bir ikisini deneme versiyonunda indirdim. 1TB diski araması dört gün süren programlar da indirdim. Tam dört gün sonunda bulduğu fotoğraflar hala duran işe yaramaz programlardı. Kurtar dediğimde ise kurtarması 5-6 gün sürebilecekti. Bu program Stellar Phoenix. Ben tavsiye etmiyorum tamamen vakit kaybı olduğunu söyleyebilirim.

Recuva

Recuva bu işin kurdu diyebilirim. Silinmiş imajları, formatlanmış fotoğraf kartlarını dahi inceleyip epey dosyayı kurtarmanızı sağlıyor. 2014 fiyatı 56 TL civarında olan bu program sayesinde tüm dosyalarımı kurtardım. Ben tavsiye ederim, kendini dosya kurtarıcısı olarak lanse eden işi bilmez kişilere inanmanıza gerek yok. Eğer gerçekten biraz bilgisayar biliyorsanız.

Kaybettiğiniz ya da sildiğiniz dosyaları bulmak için birebir bir program.
Kaybettiğiniz ya da sildiğiniz dosyaları bulmak için birebir bir program.

 

Dosya Ayıklamak

Eh tabi binlerce dosya içerisinde bulunan imajlar içerisinde gezip incelemek de işin ikinci safhası, ama şükür ki dosyalarım kurtuldu ki artık ayıklama yapabilirim. Darısı başınıza eğer siz de dosya kaybettiyseniz tabi 🙂

Dosya Kaybettikten Sonra Çıkarılacak Ders:

Siz-siz olun harici disklere tek başına, Mac’e ve Bridge’e ölesiye güvenmeyin. Mutlaka ama mutlaka sabit bir diski yedek olarak bilgisayarınızda tutun ve yedeklerinizi oraya alın. Çalışma dosyaları ile yedek dosyaları birbirinden ayrı tutup, yedekler üzerinde işlem yapmamayı adet edinin. Ben ettim, siz etmeyin.

 

 

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments